Sunday, August 5, 2007

Ikan masak kicap chinese style

Resepi ni amik kat internet. Cara resepi ni sama ngan resepi mak tp resepi mak xder guna cuka ngan sos tiram. kalau mak buat mesti dia letak kicap, sos tomato dan lada sulah. resepi ni lain sikit sbb bukan saja letak cuka tetapi letak kentang. saya guna baby potato sbb hanya baby potato aje ada. boleh gak guna potato biasa. boleh try.


Bahan-bahannya
2 ekor ikan kembung diperap dengan kunyit dan digoreng
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji cili merah
7 biji baby potatoes dipotong dua
1 sudu cuka
2 sudu kicap
2 sudu sos tiram
sedikit gula
sedikit garam
sedikit air
sedikit tepung gandum

Cara-caranya
  1. Kentang diperap dengan kunyit dan digoreng. Ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sehingga kekuningan
  3. Masukkan cuka, kicap, sos tiram, gula, garam dan air.
  4. Apabila ia mendidih, masukkan bancuhan tepung bersama air utk memekatkan kuah. (x letak pun x per.. optional)
  5. Kemudian masukkan ikan yg telah digoreng td.
  6. Akhir sekali masukkan cili merah, bawang besar dan kentang yg telah digoreng.
  7. Siap utk dihidangkan. Sedap dimakan semasa panas.

1 comment:

Unknown said...

masakan simple sesuai untuk ibu bekerja...