Monday, August 27, 2007

Lauk pauk tradisi kelantan - Itik Solo


Bahan-bahan
1 ekor itik
1 kati kelapa parut
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu jintan putih
1/2 jintan manis
2 kuntum bunga cengkih
1/2 teh halba
bawang merah - 1/2 bahagiannya digoreng - (1 cawan)
bawang putih - untuk bawang goreng (1 ulas)
cili kering - secukup merah
2/3 ulas lengkuas
sebesar ibu jari halia (merah)
1 batang serai
haram, gula, asam jawa secukup rasa
1 batang pelepah kelapa @ tebu
1 inci kayu manis
1 inci selaput pala
Cara-caranya
  1. Bersihkan itik, kemudian rebus sehingga lembut dengan sedikit garam.
  2. Giling rempah-rempah di atas, kemudia masukkan sedikit garam dan gula.
  3. Sapukan itik tadi dengan sebahagian daripada rempah-rempah yang digiling tadi - biarkan kira-kira selama 1/2 jam.
  4. Sediakan santan pekat kira-kira 3 cawan. Masukkan rempah yang sebahagian lagi itu ke dalamnya serta bawang goreng, sedikit air asam jawa, garam dan gula - sesuaikan rasanya.
  5. Panggang itik sehingga kuning. Sapu santan mentah dan bakar lagi. Ulangi sehingga 3 hingga 4 kali.
  6. Masukkan santan mentah (kuah percik) itu hingga pekat, dan sapu lagi atas itik itu. Kemudian panggang lagi hingga kuning - buatlah beberapa kali sehingga masak dan habis santannya.

No comments: