Sunday, August 26, 2007

Lauk pauk traditional kelantan - Acar Kuning

Resepi ni amik kat internet.Saya belum cuba lagi


Bahan-Bahan:
2 batang mentimun
1 batang lobak merah kecil
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 camca sedang air kunyit
1/2 camca teh biji sawi
Sedikit bawang putih, merah, halia, dan minyak ( untuk menumis ), cuka, gula dan garam secukup rasa
Sedikit kacang tanah yang ditumbuk( jika suka )
kapur

Cara-caranya

  1. Mentimun dipotong 1/2 cm lebar dan 6cm panajang, rendam dalam air garam yang dicampur dengan sedikit kapur.
  2. Halia dan lobak merah dipotong halus memanjang. Bawang putih dan merah dijeruk dalam air cuka, garam dan gula selama 1 malam.
  3. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak, kemudian tumiskan sedikit halia, bawang putih dan merah. Bila garing, masukkan biji sawi dan air kunyit.
  4. Masukkan cuka, gula dan garam,rasakan. Bila elok rasanya, angkat dan sejukkan sebentar.
  5. Mentimun ditoskan dan dicampur dengan halia, lobak merak dan bawang ke dalam bekas khas.
  6. Tuang kuah acar ke dalamnya dan gaul rata-rata. Kalau mahu boleh juga ditambah kacang tanah yang telah ditumbuk halus. Acar ini dibuat sehari sebelum digunakan

No comments: