Sunday, September 23, 2007

Ayam bakar k.liza

Resepi ni saya amik kat fotopages k.liza. Memang sedap resepi dr k.liza ni. 1st time buat jadi. suka sangat. Saya buat masa utk berbuka puasa. saya bakar dlm oven ajer sbb malas nak bakar guna arang. Lambat dan leceh.


Bahan-Bahan
1/4 ekor ayam

Bahan A (dimesin halus)
3cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
2 biji cili merah

Bahan B
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk

Hiasan
salad dan timun

Cara-caranya
  1. Gaul semua bahan A dan bahan B dan perapkan pada ayam sekurang-kurangnya 1 jam. Lg lama perap lg sedap.
  2. Bakar ayam dalam oven pada suhu 200'c selama 30 minute
  3. Siap untuk dihidangkan dengan salad dan timun

Mee goreng kak Liza

Resepi ni saya amik kat fotopages k.liza http://hanieliza.fotopages.com/?entry=791261 . mee goreng ni sedap sgt. Buat masa bukak puasa. Dapat pujian kata saya pandai masak sedangkan diorg tak tahu saja amik resepi org. hehehehehe

Bahan-bahan
1 paket mi kuning
Dada ayam
10 ekor udang besar
10 batang sawi dipotong
2 s/b cili mesin
2 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
1 cawan serbuk ayam tumix dicampur air (k.liza guna air stok tulang ayam tp saya stok tulang tu so saya ganti dgn serbuk ayam tumix)
minyak
garam

Bahan tumbuk
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Untuk hiasan
2 biji telur di campur dengan sedikit lada sulah dan digoreng dadar. kemudian gulung telur tersebut dan potong

Cara-caranya
  1. Panaskan minyak kemudian tumis bahan tumbuk sehingga separuh garing. kemudian masukkan cili dan tumis sehingga garing.
  2. Masukkan isi ayam dan udang. Masukkan serbuk ayam tumix yg dibancuh dengan air dan kacau rata
  3. Bila mendidih masukkan mee, sos tiram, kicap pekat dan sawi
  4. Kacau sehingga mee sebati. Siap untuk dihidangkan.

Udang Pepper

Resepi ni simple sangat dan saya olah sikit. dah lupa amik kat ner. sedap


Bahan-bahannya
15 ekor udang bersaiz L (gaul garam dan black pepper/white pepper)
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah ditumbuk kasar
3 sudu besar jus limau kasturi
Sedikit daun sup untuk hiasan
sedikit garam

Cara-caranya
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan
  2. Masukkan cili yang telah ditumbuk, udang, jus limau kasturi dan sedikit garam.
  3. Kacau sehingga udang masak (kemerahan)
  4. Masukkan daun sup. Siap untuk dihidangkan

Ayam Percik

Resepi ayam percik ni diambil dr fotopages k.liza. Saya buat masa berbuka puasa. Sedap.

Bahan-bahannya
1/4 ekor ayam
1 keping asam keping / air asam jawa
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar cili giling (optional)
Bahan A
3 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang besar
2 batang serai
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
Sedikit garam
sedikit gula
Cara-caranya
  1. Blend bahan A
  2. Perapkan bahan A bersama ayam. Perap sekurang-kurang 1 jam
  3. Masukkan santan, cili giling ke dlm kuali bersama ayam yang diperap
  4. Kemudian apabila ayam separuh masak masukkan tepung beras.
  5. Angkat ayam dan bakar di dlm oven pd suhu 190c dlm masa 30 minute
  6. Untuk kuah percik, apabila kuah sudah pekat, masukkan asam keping/ air asam jawa
  7. Apabila mendidih dan kuah benar2 sudah pekat, tutup api dan biarkan ia sejuk seketika
  8. Dalam masa 30 minute tu, curahkan kuah percik. Ulang sehingga 3 kali